10. World Open Karate Championship Tokyo

10. World Open Karate Championship Tokyo

Nagy megtiszteltetés a Kamikaze Sopron és Szepesi Csenge számára hogy Csenge részt vett a 2011 oktober 22-23-án Japánban, Tokyoban megrendezett Kyokushin Karate világbajnokságon. Az idáig vezető út nagyon nehéz volt és sok áldozatot követelt, ugyanis a női világversenyen való részvételt szigorúan az előző európa bajnokságokon elért helyezések határozták meg. Csenge három 2. helye és a két évvel ezelőtti világkupán elért 4. helye azonban biztosította neki a részvétel jogát.
Egy nagyon kemény felkészülés után egy héttel a verseny előtt érkeztünk Tokyoba, ahol az aklimatizálódás és ráhangolódás volt a cél. Ennek megfelelően körbejártunk néhány helyet és gyönyörködtünk a nem mindennapi látványban amit Japán nyújtani tud. Majd elérkezett a nagy pillanat és sor került a nagy megmérettetésre! Csenge mindjárt a verseny második küzdelmében sorra került , így hamar bemelegítettünk és vártuk a sorunkat. Minden a kiírásnak megfelelően zajlott, így a várt időben el is kezdődött a küzdelem, Csenge ellenfele egy fiatal Japán lány volt: Reina Ochai. Az első két perc nagyjából kiegyenlített volt bár Csenge egy kis fölényt harcolt ki magának ,de az ellenfele nagyszerű belső combosokkal tartotta magát. A hosszabbítás első fele ugyanezzel a harcmodorral telt, majd az utolsó fél percben Csenge begyujtotta a rakétáit és erőteljes testütésekkel többször kiszorította a tatamiról ellenfelét. Evvel a telsesítményével meggyőzte a bírókat így ki is hozták győztesnek. A következő ellenfél a Litvánok nehézsúlyú európa bajnoka Margarite Cyuplyte volt. Ez a meccs sajnos cak két percig tartott. Az első fél percben még úgy ahogy sikerült tartani magát Csengének, de az ellenfél ereje és lehengerlő támadasai ellen nem volt ellenszere ezen a napon. Így sajnos ezzel véget is ért számára a 10. Világbajnokság. Innentől kezdve az elemzés és pihenés után nem maradt más, mint készülni a következő világversenyre és európabajnokságra.
A többi Magyar számára sem úgy alakult a VB mint szerettük volna, Ábrahám Edit egy Orosz, Körmöndi Lídia egy neves Kazah ellenféltől kapott ki az első küzdelemben. De sajnos a férfiak rendkívül erős mezőnyében sem tudtak érvényesülni válogatottunk tagjai, hiszen Szűcs Gergő és Kovács Sanyi is hiába harcolt ki az első két percben enyhe fölényt, a hosszabbításban elfogytak és ellenfeleik simán legyőzték őket. Pető Krisztiánnak is túl nagy falat jutott, hiszen a nála jóval nehezebb ellenfele végül testre mért térdrúgással wazaarit ért el, így ő győzött. Balogh Zsolt a Martfűiek nagy reménysége az első ellenfelét könnyedén múlta felül, de a másodjára következő orosz versenyzőtársa ugyanúgy megakadt a torkán és sajnos ő is kiesett...
Ez egy rendkívül gyászos világbajnokság volt nekünk magyaroknak, egy dolgot tehetünk magunkba nézünk és összeszorított foggal még többet még jobban készülve kiköszörüljük a csorbát!
Azért szeretném megjegyezni, hogy az elmúlt években történtek amik a szervezetünk változásait okozták és az ezzel együttjáró hangnem, az önzés és nagyképűség, a fölösleges hazug kijelentések, hogy ki tud világbajnokot csinálni és ki nem, ezek biztos hogy erőteljesen hozzájárultak ehhez a gyenge szerepléshez. Javaslom mindenkinek aki a válogatott felkészítésén munkálkodott, hogy tartsanak erőteljes önvizsgálatot és vonják le a következtetéseket. Ez a fajta kihaénnem hozzáállás ide vezet.

A további küzdelmeket egyébként nagyon sok érdekes és izgalmas küzdelmet hoztak. Norichika Tsukamoto a döntőig menetelve minden ellenfelét K.o.-val verte, úgy hogy az elődöntőben az orosz Roman Nesterenko ellen egy roll kickel a VB legszebb Knock outját érte el. A döntőbe került szintén Japán ellenfelének esélye sem volt ellene ,így Tsukamoto 1996 után másodjára lett világbajnok!
A nőknél Emi Soguchi nyerte a versenyt rendkívül meggyőző és ügyes, erőteljes mozgással. máésodik lett a Csengét legyőző litván Margarite Cyuplyte, harmadik a görög Karolina Brix, negyedik pedi Inga Miksaite, akivel kapcsolatban elmondom, hogy egyáltalán nem szimpatikus módon ismét eljátszotta a " nagyon arcon ütöttek nem tudok tovább küzdeni" színpadi jelenetet, amit ismét bevettek a bírók, így odacsalta magát a 4. helyre.
Nagyon emlékezetes küzdelem volt a dán Brian Jakobsen és az előző világbajnok Tsukakoshi harca is ahol a dán hősies küzdelemben nagyon megverte a nála minimum 10 kg-mal nehezebb japánt,így a bírák által támogatott hazai versenyző kiesett.
Csenge a világ legjobb 16 női kyokushin karatésa között végzett, ami egyben a Magyar Válogatott legjobb szereplését jelentette az idei VB-n.

A 10. World Open Karate Championship végeredménye:

  1. Norichika Tsukamoto (Japán)
  2. (Japán)
  3. Roman Nesterenko (Oroszország)
  4. Lukas Kubilius (Litvánia)
  1. Emi Soguchi (Japán)
  2. Margarite Cyuplyte (Litvánia)
  3. Karolina Brix (Görögország)
  4. Inga Myksaite (Litvánia)
MKKSZ

wahavi honlaptervezésdrupal