Soproni szenzáció Koppenhágában! (Dán Open 2011)

Dán Open 2011

Csapatunk 4 fővel utazott a dán fővárosba, ahol a rendező klub szívesen fogadott minket dojojukban, ami egyben erre a két napra szállásunk volt.
A szombat reggel kezdődő, a dojóhoz és egyben Koppenhága belvárosához nagyon közeli sportcetrumban megrendezett Dán Kyokushin Karate Open, egy nagyon eredményes és jó hagulattal teli napot predesztinált nekünk.
A verseny 11 órától kezdődött két páston, melyen dán és svéd bírák váltották egymást.
Csapatunk ifjabb férfi versenyzője, Spéder István sempai kezdett. Ellenfele hasonlóan kitünő lazaságú, technikás lengyel Radek Parol volt (Basiak Branch). Küzdelmük kiegyenlített volt 4,5 pércig,a mikor a lengyel enyhe főlényt szerzett agilitásával és bíróival továbbjutott.
Spéder Isti mindent megtett, a legjobbat nyújtotta egy nagyon jó ellenféllel szemben.
Női középsúlyban Halász Petra képviselte a Kamikazét. Első ellenfelét 9perc után sikerült legyőznie, igaz minden egyes menet végén egy zászló választotta el Petrát a korábbi győzelemtől.
Második körben a szintén Basiak Branchből származó lengyel Julita Brnikzai-val került egy pástra.
Petra jól állta a nagyon pörgős lengyel lány iramát, nagy felütés-horog kombinációkkal próbálta megbontani ellenfelét, aki az 5. perc végén egy pillanatnyi időre is, de jobb volt, így hát ő mehetett tovább.
Petrának ez volt a második nemzetközi versenye, és még csak 4 éve karatézik. Reméljük hogy lépésől lépésre tőretlenül járja majd a karate útját, s sokat versenyez majd.
Sensei Polacsek Zoltán, mint ahogyan már megszokott tőle, megint multifunkcionális szerepet vállalt a megmérettetésen azzal, hogy nem csak mint kiváló mester, de mint versenyző is részt vett.
A férfi -80 kg-ban első ellenfelét könnyűszerrel győzte le 3 percben, így kerülhetett a legjobb 8 kőzé.
A következő küzdelem nagyon érdekesre sikerült. A helyi dán Fady Allan, aki másfél fejjel magasabb volt a magyar mesternél, igaz hogy nagyon ügyesen mozgott és használta ki testi adottságait, de egy valamire nem számított. Méghozzá arra hogy ennyivel nem tud majd győzni.
Sensei egy dolgot tehett, közel ment hozzá és óriási ütésekkel hozta ellenfelét nehéz helyzetbe, így hát a dán kihasználva a pillanatot hogy Sensei a dán karjába ütve, aki eltalálta a saját öklével saját fejét drámaian szerepet vállalt a hattyúk halálában. Ahogy kihirdették a genten büntetés, máris jobb kedvre derült, kipihenve chudan ko-ját. A meccsből már csak 5 másodperc volt, s bírák a dánt hozták ki. Polacsek Zoltán s vele együtt a sportcsarnokban tartózkodók 90 % nem értett együtt ezzel a döntéssel, amit aztán a következő meccs alá is támasztott amikor Fady ugyan ezt játszotta lengyel ellenfele ellen, aki leléptettek! A dobogó tetején mégis a lengyel állt, véleményünk szerint jogosan óvtak a lengyelek, s meggyőzték a bírákat Fady sportszerűtlen viselkedéséről.
Sensei így a 8-ban végzett.
A csapat utolsó embere, Szepesi Csenge most kivételesen nehézsúlyban indult, tekintve hogy a VB-n nehéz lányokkal van tele ága, s ez nem véletlen.
A dán bajnokságon ebben a kategóriában 4-en neveztek, minden Dániából.
Csenge a maga 65 kilójával mindenkinél legalább 10 kg-van volt könnyebb, de a sporoni lány ettől nem veszített önbizalmából s bátran lépett tatamira.
Első ellenfelét Csenge a 3. perc végén bírói ítélettel győzte le. A körmeccsek 2. felvonásában Csenge az EB-ken már gyakran induló, Christine Buchholzal versengett.
Christine nagyon sokat fogott s indította onnan technikáit. Csenge igazán a 6.percben tudott többször pontosan fejre és testre találatot szerezni, így meggyőzően verte a hazai lányt.
Utolsó küzdelme a nála legalább 20 kg-mal nehezebb dán Lise Møller ellen vívódott. Csenge tudta hogy a lány bal lába már sérült, de taktikai utasításra mégsem használta ki ezen előnyét, inkább testre és fejre dolgozott nagyon keményen, így a menet végén chudan wazaarival győzött.
Az ezen a versenyen nehézsúlyban versenyző karatéka ezzel megnyerte kategóriáját, s immáron 8 ország bajnoka.
Csapatunkat viszont még várta meglepetés. A verseny két különdíját nem más érdemelte ki mint két Kamikaze, Sensei Polacsek a legjobb küzdő, Csenge a legtechnikásabb küző. Óriási elismerés a soproni csapatnak a különdíjak elnyerésre, hiszen alig van olyan klub ahol a mester nemcsak mint edző, de mint versenyző is kiválóan helytáll.
Az estét Sayonara party zárta melyet a helyi rendező saját dojójában rendezett. Jó volt megismerni mennyire komolyan veszik a helyiek a karate egyetemes mivoltját, mennyire vendégszeretőek és önzetlenek. Sok új ismeretséget kötöttünk, sok régi baráttal találkozhattunk, s vitathattuk meg véleményeinket sok sok pohár Carlsberg sör mellett.
Vasárnap reggel még egy gyors városnézés is belefért a programba mielőtt a csapat hazatért Magyarországra, a 40 fokba.
Köszönjük szépen hogy megint ennyi pozitív élménnyel térhettünk haza, s reméljük lesznek még ilyen lehetőségeink.
OSU!
Kamikaze

MKKSZ

wahavi honlaptervezésdrupal